Dobry, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Oczywiście, chodzi o mozzarellę. Znany na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a dokładnie z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie tylko to właśnie dzięki łagodnemu smaku, jednakowoż również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie oryginalnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, lecz równolegle nie zmienia swojego łagodnego oraz naturalnego smaku.
włoskie tiramisu
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy bądź innych potraw, czy to z makaronami lub też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym oczywiście serem rzadko zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub ewentualnie mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest nadzwyczaj specyficzne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Naturalnie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest bezustannie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus produkty sero podobne
przepisy z mozzarellą
Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie zwykli ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak naprawdę ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy również mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w największym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według szablonowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa i receptura są wpisane na listę artykułów chronionych oraz tradycyjnych.
ill gusto italiano
Skąd w takim razie wziąć innowacyjny, pyszny ser mozzarella? Wystarczy udać się do przetestowanych delikatesów. Wypada jednak liczyć się z tym, że kreatywny włoski ser będzie niemało droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – w rzeczywistości warto dopłacić oraz nasycać się pysznym smakiem.