Włosi zdają sobie sprawę z tego, w jaki sposób jeść. Być może wskutek tego, że wykorzystane przez nich kompozycje są świeże, aromatyczne oraz solidne dla każdego. Tradycyjna kuchnia włoska podąża śródziemnomorskim wzorem jedzenia – koncentruje się na prostych, naturalnych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania wskazują, że korzyści przepływające ze wzoru diety śródziemnomorskiej są w stanie obejmować poprawę utraty wagi, poprawniejszą kontrolę poziomu cukru we krwi i zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie jedzenie jest też smakowite oraz świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie jedynie smakują niesamowicie, lecz też są całe napakowane atrybutami pobudzającymi zdrowie.

włoskie jedzenie w Krakowie

Zerknij na parę poniższych składników, które stanowią istotę kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina i gotuj!

Oliwa z oliwek
Jest to praktycznie niebezużyteczne wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, które spożywa się w trakcie przeprowadzania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej pomniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bogata w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak też witaminę E i inne zdrowe związki, które zmniejszają stan zapalny.

restaurants main market square krakow

   

Pomidory z puszki
Świeże pomidory są olśniewające, jakkolwiek te z puszki mogą sprawić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest nadzwyczaj ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed poniektórymi nowotworami, schorzeniami serca i osteoporozą oraz są w stanie działać jako silne przeciwzapalne związki.

Czosnek
Czosnek ma na swoim koncie długą historię zużycia z racji posiadanych atrybutów leczniczych. Po pierwsze, zawiera związek o nazwie allicyna, który przysparza się do odprężenia naczyń krwionośnych (to naturalnie dzięki czemu krew może przepływać swobodnie), powoduje powstawanie naczyń krwionośnych oraz hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą zatrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu asekuracji przed rakiem oraz zniżyć poziom glukozy we krwi w celu słabnięcia ryzyka cukrzycy.