Wyjątkowa włoska kuchnia
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród szerokich opcji, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo smaków, połączeń i spora porcja składników odżywczych.

Typowe włoskie smaki

Standardowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i czasem z owocami morza. Tymczasem włoska kuchnia to również takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Popularne potrawy włoskie

Pasty to baza kuchni włoskiej. Włosi przyrządzają makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. zobacz Ryby, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna oraz rożnorodne przyprawy, powodują, że makarony nie są w stanie się przejeść.

Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.

Włoskie potrawy to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też risotto, gnocchi, piada i liczne desery – np. tiramisu czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- gorgonzoli, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film