Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy rozpoczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz wykorzystywali owoce kawowca. Mimo to wtenczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, inaczej pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie pichcili owoce kawowca oraz mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano umyślnie w praktycznych celach, tylko zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Wiele stuleci w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała opracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, by wolno było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a wobec tego jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym coraz to bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności oraz przechodząc różne modyfikacje, aby zdobyć rozmaite postacie i smaki, jakie znamy dziś. Współcześnie większość spożywanych produktów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda okazałego trudu. kim jest barista Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to wybitnie sporadyczne przypadki. Toteż również tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pragnie szczególnej troski podczas procesu jej uprawiania, a także poprawnego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film